Schuldig onderwerp?

Wat moet ik met zo’n onderwerp? Voor een cursus column schrijven is het onderwerp van de eerste column schuldig. Zo’n onderwerp vraagt om een drama. Immers als het lukt iets of iemand anders de schuld te geven hoef ik er niets meer mee. Mijn moeder was hier zeer bedreven in. Spreek ik met haar af bij een station, gaat ze naar een ander station. En is boos op mij dat ik haar heb laten wachten. Verspeel ik mijn baan, relatie en huis, is zij boos dat ik haar dit aandoe. Drama!

Je kunt je ook verdiepen in de situatie. Je onderzoekt de feiten. Ik vraag dus waar en hoe laat we ook alweer hadden afgesproken. Ze pakt de kaart erbij die ik haar heb gestuurd met exacte aanwijzingen voor onze afspraak. Ze houdt vol dat ik wel naar haar toe had kunnen komen ondanks dat ik niet kon weten waar ze was. We zitten vast in het drama. Geen van beiden voelt zich verantwoordelijk voor deze situatie.

Kan ik ook anders naar de situatie kijken? Welke keuzes heb ik? Wat gebeurt er als ik niet de slachtoffer- of daderrol kies? Dan hebben we wat gegevens. De feiten op zich betekenen niets anders dan de betekenis die we er zelf aan geven. Terug naar deze column. Kan ik een column schrijven over het onderwerp schuldig zonder in drama of situatie te blijven hangen?

Nog meer vrijheid creëer ik als ik de situatie als een kans kan zien. Wat vraagt deze situatie van mij? Wat wil hier nu gebeuren? Niet voor mij maar door mij. Wat nu als ik het onderwerp zelf schuldig verklaar? Ben ik u nu nog een column schuldig?

Drama – (informatie) – Situatie – Keuze – Kans (model van Alan Seale)

Dit proces van Drama, via Situatie naar Keuze en Kans begeleid ik bij de weekenden bij de broeders van Huijbergen in Huijbergen. Voor meer informatie en data, ga naar: ikfloreer.nu

 

 

Over ikFloreer.nu

Ik ben een pelgrim en wil de effecten van pelgrimeren beschikbaar stellen voor iedereen die als een pelgrim wil leven en werken: open en in je kracht. Als je bewuster wilt leren sturen op passie, positieve energie, zingeving en persoonlijke groei. Vanuit bewustzijn over wat jouw idealen en krachten zijn, vind je antwoord op de vraag wat je prioriteit gaat geven en weet je wat je volgende stap is. Ben jij toe aan het vinden van jouw eigen weg?
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Schuldig onderwerp?

Plaats een reactie